Porady
Dieta i styl życia dla zdrowego serca

Porada zawierająca wskazówki, jak prowadzić zdrowy styl życia. Większość z nich dotyczy utrzymywania zdrowej diety, sprawy kluczowej dla zachowania zdrowia. Rzeczy tych nikt nie uczy w szkole, więc większość ludzi zwyczajnie nie zna podanych tu prostych zasad, jak postępować by utrzymać zdrowie. Poznanie ich i czynne zastosowanie w życiu pomaga w zachowaniu, jak i w powrocie do zdrowia osobom, które już mają z nim problem.
Bezpośredni link do pliku: Dieta_i_styl_zycia_dla_zdrowego_serca.pdf (97kB)
Najlepsze naturalne metody obniżenia cholesterolu i „odmłodzenia” twojego serca

Porada zawierająca wskazówki, jak w naturalny sposób obniżyć stężenie „złego”, a zwiększyć stężenie „dobrego” cholesterolu we krwi. Dzięki konsekwentnemu stosowaniu podanych tu zasad będziesz mógł zabezbieczyć swoje serce, mózg i układ krwionośny przed chorobami wywołanymi miażdżycą bez uciekania się do leków obniżających cholesterol lub przy mniejszych dawkach tych leków.
Bezpośredni link do pliku: Najlepsze_naturalne_metody_obnizenia_cholesterolu.pdf (124kB)
Jak rzucić palenie?

Porada przekazująca pożyteczne informacje na temat sposobów rzucania zgubnego dla człowieka nałogu palenia.
Bezpośredni link do pliku: Jak_rzucic_palenie.pdf (81kB)
Najważniejsze informacje o nadciśnieniu tętniczym

Porada przybliżająca pacjentom najważniejsze informacje o nadciśnieniu tętniczym. Pomaga zrozumieć, jakie ciśnienie krwi uznaje się za prawidłowe, a przy jakim rozpoznaje się nadciśnienie tętnicze. Charakteryzuje grupy osób, które są szczególnie zagrożone nadciśnieniem oraz opisuje problemy, z jakimi spotka się osoba chorująca na to schorzenie, a także podaje rozwiązania niektórych z nich. Opisane są również niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego.
Bezpośredni link do pliku: Najwazniejsze_informacje_o_nadcisnieniu_tetniczym.pdf (93kB)
Materiały dotyczące diety
Indeksy glikemiczne produktów spożywczych

Tabele produktów należących do grupy o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym. Informacje te są szczególnie istotne dla osób chorych na cukrzycę i zagrożonych nią. Powinny one unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz ograniczać spożycie tych o średnim indeksie. Produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą jeść bez ograniczeń.
Uwaga! Z aktualnych doniesień naukowych wynika, że fruktoza, niegdyś polecana i zawarta w tabelach, nie jest jednak korzystnym dla zdrowia cukrem, mimo niskiego indeksu glikemicznego, ponieważ podwyższa trójglicerydy. Dlatego produkty zawierające fruktozę, na przykład syrop z agawy, nie są aktualnie polecane.
Bezpośredni link do pliku: Indeksy_glikemiczne_produktow_spozywczych.pdf (245kB)
Zawartość wapnia w produktach spożywczych

Tabela przedstawiająca zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych. Wapń jest jednym z ważniejszych dla organizmu makroelementów. Jego niedobór prowadzi do poważnych schorzeń takich, jak np. osteoporoza, zaburzenia rytmu serca, odwapnienie zębów i wiele innych. Wbrew obiegowej opinii wynikającej z zabiegów marketingowych producentów, mleko i jogurty nie stanowią dla człowieka dobrych źródeł wapnia. Chociaż zawierają go stosunkowo dużo, to jednak źle się on z nich wchłania. Dlatego ważne jest uzupełniać wapń z innych źródeł pokarmowych, w razie potrzeby również poprzez suplementację. Zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek wynosi 1000÷1200 mg.
Bezpośredni link do pliku: Zawartosc_wapnia_w_produktach_spozywczych.pdf (62kB)